Aktivnosti

Planinarske staze se nalaze podno samog Papuka, prilično strme i šumovite slavonske gore. Na zapadnom dijelu, na proplanku ispod Petrovog vrha (614 m) nalazi se planinarski dom i izletište.

Ergela AMB Horses, obiteljsko gospodarstvo s plemenitim pasminama konja za sport i rekreaciju iz vlastitog uzgoja, nudi cijeli spektar mogućnosti druženja sa ovim plemenitim životinjama. Iskusni jahači se mogu bezbrižno upustiti u avanturu daljinskog i terenskog jahanja po brdovitim stazama Papuka uz pratnju članova jahačkog kluba „Hrvatski sokol“.

Ljubitelji biciklizma na području Daruvara i same okolice se mogu iskušati u vožnji odličnim cestovnim i mountebike rutama. Na usluzi svim ljubiteljima toga sporta stoje i članovi B.K.„Ždral“ Daruvar, koji će vam radi preporučiti odličnu rutu za vožnju.
Onih dana kada vam ne treba kišobran uzmite bicikl iz garaže i u prirodu. Uz sporu vožnju koja ne izaziva napor i dozvoljava normalan razgovor, boravak na biciklu možete pretvoriti u ugodno poslijepodnevno druženje.

Nadomak centra grada, tik uz rijeku Toplicu i prostrani višestoljetni park, nalazi se sportski ribnjak Jezero, kojim upravlja Športsko ribolovno društvo „Toplica”, idealno mjesto za okupljanje i odmor ribolovaca. U općini Končanica se pak nalazi Ribnjačarstvo Končanica, među najstarijim ribnjačarstvima na području Hrvatske.

Blaga klima, bogatstvo šumama, nizinama oko rijeka i slatkovodnim ribnjacima, prostranim i bogatim lovištima, nudi brojne mogućnosti lovnog turizma. Lovišta se ubrajaju među najkvalitetnije u Hrvatskoj, s brojnom i kvalitetnom srnećom divljači.

Poučna staza Rimska park-šuma sadrži 19 poučnih tabli na kojima su opisane prirodne, ekološke i kulturno-povijesne znamenitosti daruvarskog kraja.

Zapadni Papuk, odnosno područje istočno od Daruvara u geološkom i geomorfološkom pogledu predstavlja iznimno rijetko područje u kontinentalnom dijelu Hrvatske, budući da je građeno od vapnenaca i dolomita, odnosno na terenu su oblikovani fluviokrški reljefni oblici.